Бутират в лікуванні ШКТ

Бутират в медицині застосовується широко. Він знижує рівень холестерину, зменшує ризики запальних захворювань товстого відділу кишківника, розвитку раку товстої кишки, цукрового діабету, серцевих захворювань. Компонент має доведену ефективність у лікуванні ожиріння. Детальну інформацію про застосування бутирата ви знайдете далі.

Що таке бутират і як він працює

Бутират натрію – жирна кислота з коротким структурним ланцюжком, яку виробляють бактерії кишечника. Від бутирата залежить мікрофлора – основа здоров'я кожної людини. Якщо вміст жирної кислоти нормальне, в рази знижуються ризики цукрового діабету, ожиріння, патологій серця і судин. Бутират незамінні в лікуванні антибіотик-асоційованих діарей, колітів, входять до складу програм профілактики розвитку рака товстого відділу кишківника.
Оскільки клітковина є їжею для бактерій, до підвищення вмісту бутират призводить багата овочами, фруктами, бобами. Також жирної кислоти багато в вершковому маслі. Збалансована їжа поліпшить травлення, усуне запальні процеси в кишечнику. Вершкове масло ефективно в лікуванні хвороби Крона, виразкового коліту – з ним роблять бутерброди, додають в каші. Деякі лікарі призначають пацієнтам курси клізм з коротколанцюговими жирними кислотами.
Бутирати грають ключову роль в лікуванні,
профілактики деяких видів онкології – основному раку товстої кишки, пригнічуючи ангіогенез (кровопостачання ракових пухлин). Позитивний вплив вони надають при другому типі цукрового діабету – порушена мікрофлора не викликає його розвиток, але може грати роль провокуючого фактора. Склад мікроорганізмів в кишечнику визначає ступінь всмоктування поживних речовин, відповідає за регулювання жирового обміну, збільшує спалювання жирів, зменшує ліпідні відкладення.
Вчені та лікарі неодноразово відзначали взаємозв'язок між високим вмістом клітковини в раціоні і зменшенням ризиків серцево-судинних патологій. Можуть коротколанцюгові жирні знижувати рівень холестерину в крові.

Добавки бутирату

Добавки бутирату (кальцію, магнію, натрію) широко поширені. Ефективність залежить від форми речовини, часто кислота засвоюється до досягнення товстого відділу кишки. Так що є сенс приймати Зафакол разом з підвищенням обсягів клітковини в їжі. Тому краще всього просто їсти багато їжі багатої на клітковину. Також врахуйте, що не у кожної людини є здатні синтезувати бутират бактерії – їх мало або вони гинуть в результаті порушень харчування. Збільшить кількість вершкового масла як джерела готового бутирата в раціоні, почніть пити кефір, є йогурти. Для вегетаріанців джерелом бактерій стануть рослинні продукти бродіння.