Бутират масляна кислота і кишечник

Як застосовується масляна кислота в терапії шлунково-кишкового тракту

Масляна кислота – специфічне органічна сполука, яка відноситься до класу карбонових жирних кислот. Назва склалася історично, інші варіанти найменувань – етілуксусная, бутанова. У природному вигляді речовина в природі зустрічається, воно входить до складу нафти, касторової олії, поту людини, виділень тварин. Виділяють масляну кислоту в процесі життєдіяльності анаеробні мікроорганізми, які живуть в кишечнику. У штучних умовах кислоту отримують в процесі ферментативного або хімічного синтезу. Хімічна реакція – це окислення бутанола або масляного альдегіду. Ферментативний синтез передбачає бродіння відходів сировини рослинного походження з крохмалем в складі.

Основні характеристики речовини

Масляна кислота являє собою прозору рідину без кольору, зі слабким неприємним ароматом. Запах характерний – згірклого масла. Речовина розчиняється в воді, спиртах, ефірах, органічних складах, з водою утворює азеотропні суміші.

З’єднання за класифікатором відноситься до низькомолекулярних одноосновними карбоновим нижчим кислотам. Воно утворює складні ефіри та солі, має всі властивості карбонових кислот, вступає в хімічні реакції з лугами, основними оксидами, активними металами. При контакті зі спиртами утворює складні ефіри з вираженим плодовим ароматом. Масляна кислота у високих концентраціях здатна викликати значні подразнення очей і шкіри, вона токсична для водних організмів.

Роль в організмі людини

Масляна кислота бере безпосередню участь в ряді фізіологічних процесів, які протікають в організмі. Наприклад, в ході ферментативних реакцій сама кислота і її солі формують кисле середовище, в якій розвиваються корисні бактерії і не приживаються патогенні – кишкової палички, сальмонели. Також масляна кислота ефективно регулює водно-електролітний баланс кишечника, відновлює моторику.

Етілуксусная кислота відновлює кишковий гомеостаз – тобто здатність організму підтримувати життєдіяльність на необхідному рівні, первинні властивості слизової. Вона ж має протизапальну, протиракову дію, підвищує апетит, покращує постачання клітин епітелію енергією, запобігає ризики окисного стресу. Недолік бутану в організмі зазвичай стає причиною запальних, онкологічних захворювань в області товстого кишечника. З огляду на показник вмісту масляної кислоти в крові, інших фізіологічних рідинах медики визначають наявність або відсутність патологій шлунково-кишкового тракту.

Всі сфери застосування

 

Масляна кислота використовується не тільки в фармацевтиці. Так з неї отримують ефективні кормові добавки для птахівництва, тваринництва, рибництва. Вони підсилюють імунітет, покращують ступінь засвоюваності поживних речовин з продуктів, пригнічують діяльність патогенних мікроорганізмів.

Сировина синтезу ацетілбутіратов целюлози задіюється в виготовленні погодостійких покриттів – це хімічна промисловість. Масляна кислота входить до складу лакових пластифікаторів, лакофарбових матеріалів, емульгаторів. У фармацевтиці із застосуванням речовини отримують різні лікарські засоби, діагностичні системи. Особливо ефективна масляна кислота в терапії патологій шлунково-кишкового тракту гострого і хронічного характеру.

У харчопромі з ефірами роблять ароматизатори харчового типу. Їх особливість – можливість створення практично будь-якого запаху (наприклад, суниця, груша або ананас). При цьому речовина натуральне, безпечне для здоров’я. Незамінне воно для синтезу запашних добавок в косметології, декальцінаціі шкір в шкіряної виробничій сфері.

Яку роль відіграє речовина в добавці «Зафакол»

БАД «Зафакол» застосовують в терапії патологій шлунково-кишкового тракту, для відновлення здорової флори. Масляна кислота тут забезпечує клітинні структури необхідною енергією, покращує кишковий бар’єр, стимулює активні процеси проліферації колоноцитов, знижує обсяги синтезу цитокінів. Також речовина відповідає за регуляцію водно-електролітного балансу в товстому кишковому просвіті, знижує гіперчутливість, усуває хворобливі відчуття, забезпечує нормальну колонізаційної резистентність кишечника.